13 šťastných odrůd

Pátek třináctého, třináctá komnata, třináct zakletých panen. Třináctka je zkrátka od nepaměti považována za nešťastné číslo. A přesto, nebo možná právě proto, jsme vybrali přesně třináct odrůd světlého červeného vína, která stojí za ochutnání. Třináct šťastných odrůd.

06

Sázka na třináctku
Odrůdu Pinot Noir zná asi každý milovník vína. Ale věděli jste, že existuje dalších dvanáct stejně báječných odrůd s nádhernou, světle červenou barvou? Třináct elegantních vín, které byste určitě neměli při některém z Vašich příštích nákupů opomenout. Pojďme si je postupně představit. 

Lambrusco
Lehké a a osvěžující letní víno, vyráběné z několika druhů vinné révy pocházející z oblasti Emilia Romagna v severní Itálii. Mimochodem, ze stejné oblasti pochází i celá řada skutečně skvělých sýrů. V regionu se běžně pěstuje asi patnáct variant hroznů odrůdy Lambrusco, ale všeobecně známých jich je jen asi šest. Za nejlepší jsou považována Lambrusco di Sorbata a Lambrusco di Grasparossa. Chuť Lambrusco se vyznačuje osvěžujícími tóny jahod, nebo borůvek.

Gamay
Známější spíš pod názvem Beaujolais, podle francouzské vinařské oblasti, ze které pochází nejkvalitnější hrozny odrůdy Gamay. Pěstování odrůdy Gamay má opravdu dlouhou tradici, například v rodinném vinařství Pasquier- Desvignes tato tradice trvá od roku 1400! Odrůda Gamay patří mezi takzvaná „drink now“ vína, což znamená, že by mělo být spotřebována nejpozději do dvou let. Obrovské popularity v poslední době dosahuje hlavně  Beaujolais Nouveau, které každoročně začne prodávat vždy třetí čtvrtek v listopadu, a vypito by mělo být nejpozději do konce ledna. V chuti Beaujolais najdeme jistou zemitost s příchutí třešní a banánů.

Zweigelt
Odrůda Zweigelt vznikla na počátku 20. století, kdy se vinaři pokoušeli vytvořit novou ideální odrůdu vína. Kromě zmíněného Zweigelt, vypěstované z odrůd Modrá frankovka a St. Laurent, byly výsledkem těchto experimentů například i odrůdy Müller – Thurgau, nebo Pinotage. Zweigelt se vyznačuje nižší kyselostí, proto je lepší volit mladší vína. Ta mají chuť čerstvých bobulí s ostřejší chutí tříslovin.

Pinot Noir
Synonymum pro světlé červené víno, podle kterého jsou všechna ostatní světlá červená vína poměřována. Jedná se o nejrozšířenější odrůdu z francouzské oblasti Burgundsko, kde byla původně pěstována cisterciáckými mnichy. Vysoká kyselost a nízký obsah alkoholu předurčují vína z této odrůdy k dlouhodobému uložení. Vzhledem ke svému rozšíření do mnoha regionů může být chuť vína velmi různorodá, oscilující od nahořklých brusinek až po čerstvou malinovou šťávu.

St. Laurent
Blízký příbuzný Pinot Noir, pocházející z Rakouska. Pravděpodobně jedno z nejvíce podceňovaných vín, a to přesto, že se může vyznačovat úžasným stylem. Chuťově je St. Laurent velmi podobný jako Pinot Noir, nicméně v jeho chuti můžeme najít tmavší malinové tóny s velmi jemným zemitým akcentem.

Cinsaut
Jedna ze 13 odrůd oficiálně schválených k výrobě slavného Chateauneuf du Pape, pěstovaná zejména v jižní Francii. Dříve byl, zejména díky vysokým výnosům hroznů, používán k výrobě vín z nižší kvalitativní kategorie, nicméně jejich snížení vedlo k produkci bohatých a kvalitních vín. Chuťově se Cinsaut řadí k vínům s lehkou slaností s náznaky třešní a pepře.

Pinotage
Kříženec Pinot Noir a Cinsaut, původem z Jižní Afriky. Z počátku jej provázela poměrně špatná pověst,  víno bylo dokonce označeno za obtížně pitelné. Jeho vůně údajně připomínala odlakovač.  Naštěstí se jej od té doby „ujala“ celá řada špičkových vinařů, což dalo vzniknout mnoha špičkovým vínům vysoké kvality. V chuti najdeme tóny divokých ostružin s lehkou příchutí masa.

Primitivo
Jihoitalské víno, příbuzné s odrůdou Zinfandel, se kterým jej propojuje chorvatská odrůda Crljenak Kastelanski. Nejepší vína odrůdy Primitivo stárnou v dobových sudech, které mu dodají jemnou chuť koření a vanilky. Chuť připomíná malinový džem s jemnou zemitostí.

Grenache (Garnacha)
Odrůda velmi populární ve španělsku, a také mezi vinaři z francouzské oblasti Rhone. Používá se jako hlavní odrůda pro výrobu Chateauneuf du Pape a je také součástí australské směsi GSM, do které dodává oblíbené kořeněné aroma. Jedná se o lehčí odrůdu s vyšší kyselostí. Chuť Grenache je květinová, s lehkými náznaky citrusů, třešní a červeného rybízu.

Counoise
Další ze 13 odrůd schválených k výrobě Chateauneuf du Pape, často používané ve směsích, kterým přidává na bohatosti a dodává jim kořeněné tóny anýzu. V chuti najdeme tóny švestek, jahod s podtóny pepře a sladu.

Zinfandel
Sladká hvězda kalifornských vinic s intenzivní ovocnou příchutí, geneticky i chuťově příbuzná s odrůdou Primitivo. Víno s vyšším obsahem alkoholu a chutí malin, nebo pikantního jahodového džemu.

Modrá frankovka
Německá odrůda hroznů temně fialové barvy, s mnohem vyšším obsahem tříslovin, než byste čekali u světle červeného vína. Zatímco modrá frankovka z německé produkce chutná po ostružinách, američtí producenti dosahují chutí blízké Pinot Noir.

Nebbiolo
Jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších odrůd, populární zejména v Itálii. Používá se pro výrobu vín Barolo nebo Barbaresco. Světle červené víno, s vysokým obsahem tříslovin, které svou intenzitou doslova vysuší Vaše ústa. Voní po růžích, třešních a jílu, chuti dominují třísloviny, pepř, růže a pikantní červený rybíz.

Odhoďte předsudky, odložte pověrčivost a obavy ze smolného čísla třináct, protože tahle pečlivě vybraná třináctka Vám zcela určitě smůlu nepřinese. A jestli vsadíte na naší třináctku, zažijete opravdové chvíle štěstí. A tak to má být.