Bordeaux
Bordeaux
Bordeaux je po staletí nejslavnější a nejznámější vinařskou oblastí světa. Počátky výroby vína v oblasti Bordeaux sahají až do roku 50 našeho letopočtu. Byli to Římané, kteří jako první začali v oblasti Bordeaux vinnou révu pěstovat. Tato oblast se nachází v jižní části západní Francie, na pobřeží Atlantického oceánu a produkuje ta nejlepší vína světa. Na levém i pravém břehu řeky Gironde, stejně tak v oblasti Entre-deux-Mers se vyrábí od jednoduchého Bordeaux AC až po Bordeaux špičkové kvality.
V oblasti Bordeaux vinaři nejprve produkovala sladká bílá vína, zejména v subregionu Sauternes. Víno z Bordeaux si oblíbila výjimečná klientela, jako byl například Thomas Jefferson, což bylo v době, kdy sladká bílá vína byla populárnější než suchá červená vína. V 17. století začalo být ve světě populární také růžové víno – rosé. V dané době si růžové víno zamilovali také Angličané, kteří růžové víno “claret” (“klair-ette”) s oblibou popíjeli kvůli své průsvitnosti a červené barvě. V polovině 18. století se stalo víno z Bordeaux světovým fenoménem. Oblast Bordeaux je tak rozlehlá, že se dále dělí na několik menších regionů.
Regiony v oblasti Bordeaux
Prvním z regionů v oblasti Bordeaux je Médoc a Graves. Tato oblast se vyznačuje štěrkovými půdami, kde dominuje odrůda Cabernet Sauvignon. Vína z oblasti Médoc patří mezi nejodvážnější vína s vysokým obsahem tříslovin. Vína z Médoc regionu jsou vhodná k archivaci, stejně tak dobrá jsou k červenému masu. Dalším významným regionem v oblasti Bordeaux je subregion Libournais. Oblast Libournais charakterizují červené jílovité půdy, na kterých se pěstuje nejčastěji Merlot. V Bordeaux se mezi dvěma nejdůležitějšími řekami Garonne and Dordogne rozkládá vinařská oblast zvaná Entre-Deux-Mers. V této oblasti se produkují jak červená vína – Merlot, tak i bílá vína, jako jsou Sauvignon Blanc, Sémillon a Muscadelle. Bílá vína z oblasti Entre-Deux-Mers mají grapefruitové a citrusové tóny a perfektně se hodí k pití v létě – například k rybě. Ve středu oblasti Bordeaux se nachází menší vinařská oblast Sauternais. V regionu Sauternais se vyskytují často ranní mlhy. Díky mlze se na hroznech vyskytuje druh houby zvaný Botrytis. Houba Botrytis způsobuje, že hrozny v oblasti Sauternais jsou scvrklé a sladší, vznikají zde tak jedny z nejsladších bílých vín na světě. Dalšími vinařskými oblastmi v Bordeaux jsou například Bourg a Blaye nebo Sauternais.
Ať máte chuť na obyčejné bílé víno nebo drahé Premier Cru Classé, nabídka vín z Bordeaux je neomezená.
Přes 90 % všech vín z oblasti Bordeaux jsou červená vína. Pro červená vína z Bordeaux je charakteristická chuť s tóny černého rybízu, švestky, minerálů, cedru a fialek.
Servírování
- S překrásnými etiketami na typické zelené lahvi rozzáří Bordeaux Váš stůl. Přinášíme Vám pár tipů, jak nejlépe si Bordeaux vychutnáte:
*Červené Bordeaux by se mělo servírovat při pokojové teplotě, nejlépe při 18 °C
*Vždy je dobré Bordeaux slít z lahve do nádoby (např. skleněné), aby se plně rozvinula jeho chuť
*Vydařený ročník od poctivého vinaře lze bez problému archivovat 15 let a více
- Co se týče Bordeaux a dobrého jídla, doporučujeme ho podávat k následujícím pokrmům:
*Hovězí, vepřové či kachní steaky, steak ze svíčkové
*Buffalo burgery, kuřecí játra, kachní či husí maso, krutí maso
*Sýry: bílý chedar, baskitské sýry, švýcarské sýry, Manchego, Comté
*Zelenina: opečené brambory, čočka, houby, cibule, kaštany
Odrůdy
Naprostá většina vín vyprodukovaných v Bordeaux jsou vína červená. Nejčastěji používané odrůdy jsou Cabernety (jak Cabernet Franc tak Sauvignon) a Merlot. Cabernet Sauvignon dodává vínu sílu a chuť červeného ovoce, zatímco Merlot mu dává vytříbenost a kořenitost. K výrobě bílého vína se nejčastěji používají odrůdy Sauvignon Blanc a Sémillon.
V Bordeaux se dále vyrábí suchá a sladká vína, mezi něž patří světoznámá sladká vína ze Sauternes, například Château d'Yquem.
Nejznámější vinice leží v oblastech Saint-Emilion (Château Ausone a Château Cheval Blanc), Pomerol (slavný Château Petrus, který vyrábí jedny z nejdražších vín na světě) a Médoc. Médoc používá vlastní klasifikační systém (Classification des Grands Cru’s Classés du Médoc), který se datuje už od roku 1855.