Červené víno

cervene_1_1

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný.

#rozdeleni-popisku#

 

Kvalita červeného vína záleží na způsobu, jakým jsou hrozny sklizeny. Například hrozny, které se sbírají ručně, jsou té nejvyšší kvality, protože nezralé a shnilé hrozny se okamžitě vytřídí a mohou být odstraněny pečlivěji, stejně jako další položky, které do fermentace nepatří, jako jsou kameny, listy, atd. To je důležité zejména v červeného vína, protože během fermentace je rmut neustále v kontaktu se slupkou a semeny hroznů. Pokud není výběr proveden správně, existuje riziko „podivných“ chutí, které se mohou ve víně projevit. Ruční sklizeň a dobrá filtrace před začátkem fermentace zajišťují nejčistší víno. 

Proces zrání

Pokud stonky nejsou součástí fermentace, jsou hrozny mechanicky odstopkovány. Poté se hrozny rozdrtí a rmut se přečerpá do kvasného sudu. Během procesu fermentace se cukry mění na alkohol a na povrchu rmutu vzniká tzv. „matolinový klobouk”. Rmut se buď pravidelně čerpá přes něj nebo se matolinový klobouk pravidelně noří do rmutu s cílem zvýraznit vůni a barvu vína.

Proces fermentace trvá mezi deseti a patnácti dny v závislosti na oblasti, ve které se víno vyrábí. Poté mladé víno zraje v dubových sudech, jak nových tak i starších. Nové dubových sudy dávají vanilkové aroma a dodatečné třísloviny. Starší sudy poskytují komplexnější chuť a více kyslíku. Kromě stáří je to také velikost sudu, která ovlivňuje chuť vína. Obecně platí, že proces zrání trvá osm až dvacet čtyři měsíce.

11 položek celkem

Cena

10742274
110742274

Značky

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 11
La Coupole 'Bâtard du Pape'
1 314 Kč –18 %
1 074 Kč / kartón
1943K
Monbellezio Cioccolata Appassimento
Zlato
1 734 Kč –20 %
1 374 Kč / kartón
2756K
Casa Bardonecca Primitivo di Manduria DOP
2 214 Kč –27 %
1 614 Kč / kartón
2757K
Massimo Firelli Primitivo di Manduria Prestige
1 914 Kč –15 %
1 614 Kč / kartón
3026K
Massimo Firelli Susumaniello Prestige 2022
2 154 Kč –19 %
1 734 Kč / kartón
2138K
Château Le Mayne Puisseguin Saint Émilion
2 334 Kč –7 %
2 154 Kč / kartón
2937K
Salvatore '80 Antiche Tradizioni’ Barbera Dolcetto
2 274 Kč –5 %
2 154 Kč / kartón
2547K
Compagnia Siciliana 'Privé' Nerello Mascalese
2 634 Kč –13 %
2 274 Kč / kartón
2972K