Chenin blanc

 

chenin

Chenin blanc je bílá odrůda z údolí řeky Loiry ve Francii. Její vysoká kyselost znamená, že se může použít na výrobu jakéhokoli vína, od šumivého po dobře vyvážené dezertní víno, i když také může produkovat velmi nevýrazná, neutrální vína, pokud není kontrolována přirozená vitalita révy. Mimo oblast Loiry se pěstuje ve většině vinařských oblastí Nového světa; nejvíce v Jihoafrické republice, kde je také známá jako Steen. Je možné, že byla jednou z prvních odrůd, které začal v JAR pěstovat Jan van Riebeeck v roce 1655, nebo ji sem mohli přinést Hugenoti prchající z Francie po zrušení dekretu z Nantes v roce 1685. V Austrálii byl Chenin blanc často chybně identifikován, takže vystopování jeho rané historie v této zemi není snadné.

#rozdeleni-popisku#

Chenin blanc poskytuje poměrně neutrální paletu pro vyjádření terroiru, ročníkové variace a ošetření vinařem. V chladných oblastech je šťáva sladká, ale má vysoký obsah kyselin, paleta je ovocná s plným tělem. V severní Francii, kde jsou léta nespolehlivá, se kyselost nedozrálých hroznů často maskovala chaptalizací s neuspokojivými výsledky, zatímco nyní se z méně vyzrálých hroznů vyrábějí populární šumivá vína jako je Crémant de Loire. Bílá vína z Anjou AOC jsou snad nejlepším vyjádřením Cheninu jako suchého vína, s příchutí kdoule a jablek. V nedalekém Vouvray AOC, kde usilují o sušší styl, získává víno s věkem medové a květinové charakteristiky. Hrozny z nejlepších ročníků lze ponechat na vinici za účelem vzniku ušlechtilé plísně, která produkuje intenzivní, viskózní dezertní víno, které se může s věkem výrazně zlepšit.