Francouzské víno
Francouzská vína
Nejvíce bílého vína je vyrobeno z odrůdy Chenin Blanc, která je nejběžnější odrůdou, typickou pro tuto oblast. Nejlepší vína vyráběná z těchto hroznů pocházejí z okolí města Anjou.Kromě Cheninu Blanc se zde hojně pěstuje také odrůda Sauvignon Blanc. Nejznámějšími zástupci vína Savignon Blanc z této oblasti jsou Sancerre a Pouilly Fumé.
#rozdeleni-popisku#
Champagne
Není nic slavnostnějšího než sklenka šampaňského. Toto šumivé víno je vyráběno pouze ve francouzské oblasti Champagne. Podnebí, půda a odrůdy hroznů v jsou v tomto regionu pro produkci šampaňského ideální. Champagne se nachází v severní Francii, na východ od Paříže. Mezi nejvýznamnější města patří Reims a Epernay.V oblasti Champagne se používají tři odrůdy, a to Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Pinot Noir dává vínům tělo a strukturu a v chuti se projevuje celou škálou tónů včetně červených bobulí a jiných výrazných příchutí. Pinot Meunier je odrůda, jejíž hrozny zrají rychleji na podzim a dodávají vínu ovocnost a zaoblenost. Chardonnay, nejvýznamnější představitel, dodává vínu delikátnost, eleganci a svěžest, a projevuje se chutí citrusů a květin.
Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon je největší vinařskou oblastí ve Francii. Nachází se v jihovýchodní části Francie, na hranicích se Španělskem a produkuje každé desáté víno na světě.Tato oblast vyrábí velké množství stolních a oblastních vín, které lze identifikovat pomocí označení “Vin de Pays d’Oc”. Místní vína jsou velmi dobré kvality a jsou cenově dostupná.V této oblasti se pěstuje přes 30 různých odrůd vín, z nichž je celá řada mezinárodně známých. Pro výrobu červených vín, která se vyznačují celistvostí a ovocnou chutí, se používají odrůdy Grenache Noir, Syrah, Mourverdre, Carignan and Cinsault. Ačkoliv jsou v této oblasti bíla vína v menšině, množství odrůd je zde nekonečný. Nejčastěji používané hrozny jsou Chadonnay (pro šumivé víno Cremant de Limoux), Mauzac (pro šumivé víno Blanquette de Limoux), Grenache Blanc, Picpoul a Muscat.
Provence
Provence, která se nachází v jihovýchodní Francii, si každý okamžitě spojí s krajinou se slunečnicemi, levandulemi, olivovými stromy a růžovým vínem. Tato oblast je známá nejen pro své lososově růžové víno, ale také produkcí bílého a červeného vína. Podnebí je zde pro pěstování hroznů ideální. Málo srážek, spousta slunce během dne a zároveň chladné večery vytváří perfektní podmínky pro jejich optimální zrání.V Provence se pěstuje nekonečné množství odrůd. Červené a růžové víno je vyráběno zejména z odrůd Grenache, Cinsaut, Mourvèdre, Tibouren, Cabernet-Sauvignon a Syrah. Ugni Blanc, Rolle, Clairette, Semillon a Sauvignon Blanc jsou odrůdy používané k výrobě bílého vína.
Alsasko
Alsasko bylo kdysi součástí Německa, se kterým hraničí na severovýchodě. Je to krásná krajina u spodní části pohoří Vogéz. Tato vinařská oblast se téměř výhradně specializuje na výrobu bílého vína, které je známé pro svou osobitou a delikátní ovocnou chuť. Ačkoliv je dnes Alsasko součástí Francie, vína nejsou typicky francouzská a používají se pro ně i jiná označení.Vína z Alsaska jsou často jedno-odrůdová, což znamená, že jsou vyrobena pouze z jediné odrůdy. Hlavní odrůdy používané pro bílé víno jsou Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Pinot Gris a Crémant d´Alsace. Červené víno se vyrábí z odrůdy Pinot Noir. Rozdíl mezi francouzskými a alsaskými víny je v tom, že alsaská vína jsou pojmenována podle hroznů, ze kterých jsou vyrobena, zatímco francouzská vína jsou pojmenována podle regionu, kde byla vyrobena.
Burgundsko
Burgundsko je tradiční vinařská oblast. Je menší než Bordeaux a nenajdeme zde velká zámecká sídla. Převládá kontinentální podnebí se studenou zimou a horkým létem. Oblast je rozdělena do několika území, která jsou od sebe velmi odlišná. Území Chablis se nachází na severu, zatímco Mâconnais a Beaujolais se rozprostírají jižním směrem. Červená vína jsou vyráběna především z odrůdy Pinot Noir a bílá vína z odrůdy Chardonnay. Směsi nejsou v Burgundsku běžné. Burgundská vína jsou známá pro svou eleganci a jemné nuance v jednotlivých vínech.
Côte d'Or
Oblast Côte d'Or je rozdělena na dvě části. Severní část se nazývá Côte de Nuits a jižní část Côte de Beaune. Mnoho milovníků burgundských vín považuje červené víno z oblasti Côte de Nuits za nejlepší. Téměř všechna červená vína s označením Grand Cru pocházejí také z této oblasti. Víno se vyrábí z hroznů Pinot Noire, kterým se velmi daří v místním podnebí a je známé pro svou komplexnost, eleganci a aroma z červeného ovoce. V Côte de Beaune se vyrábí červená i bílá vína. Známá červená vína Pommard a Volnay také pocházejí z této oblasti. Nejznámější bílé víno z tohoto regionu je Meursault.Oblast Chablis produkuje světově proslulé bílé víno z hroznů Chardonnay. Vápencová půda dává tomuto vínu jeho minerální vlastnosti. Víno je většinou suché, chuť je delikátní s tóny zralého ovoce. Nejlepší vinice Chablis, Grand Cru a špičkového Premiers Cru jsou položeny vysoko na svahu, kde je menší riziko nočních mrazů, které by mohli hrozny zničit.
Côtes du Rhône
V „údolí řeky Rhony“ se vyrábí různorodá vína, což je dáno zejména rozdílností klimatu a půdy. Sever má žulovou půdu a mírné podnebí, zatímco na jihu je klima teplejší, typicky středomořské a půda je jílovitá a písčitá. Rozdíly se projevují zejména v chuti, vůni a zpracování vína.Oblast Rhony se dělí na dvě části: severní a jižní. V severní části je dominantní odrůdou Syrah, ale vyrábí se zde i bílá vína, a to z odrůdy Viognier. Nejznámější vína z této oblasti jsou Hermitage, Côte Rôtie a Condrieu. Jižní část je mnohem větší. Ačkoliv převažuje výroba červeného vína, začíná se v posledních letech zvyšovat i výroba vína růžového. Víno se obvykle míchá z různých odrůd, přičemž jeho základ tvoří odrůda Grenache. Chateauneuf-du-Pape, které je pojmenováno podle letní rezidence papeže ze 14. století, je nejznámějším výrobcem vína v jižní části údolí řeky Rhony.
Bordeaux
Bordeaux je po staletí nejslavnější a nejznámější vinařskou oblastí světa. Tato oblast se nachází v jižní části západní Francie, na pobřeží Atlantického oceánu a produkuje ta nejlepší vína světa. Ať máte chuť na obyčejné bílé víno nebo drahé Premier Cru Classé, nabídka vín z Bordeaux je neomezená.Naprostá většina vín vyprodukovaných v Bordeaux jsou vína červená. Nejčastěji používané odrůdy jsou Cabernety (jak Cabernet Franc tak Sauvignon) a Merlot. Cabernet Sauvignon dodává vínu sílu a chuť červeného ovoce, zatímco Merlot mu dává vytříbenost a kořenitost. K výrobě bílého vína se nejčastěji používají odrůdy Sauvignon Blanc a Sémillon.V Bordeaux se dále vyrábí suchá a sladká vína, mezi něž patří světoznámá sladká vína ze Sauternes, například Château d'Yquem. Nejznámější vinice leží v oblastech Saint-Emilion (Château Ausone a Château Cheval Blanc).