Grenache (Garnacha)
Grenache nebo Garnacha je jednou z nejvíce pěstovaných červených odrůd na světě. Dozrává pozdě, proto potřebuje horké, suché podmínky, jaké jsou ve Španělsku, odkud pravděpodobně tato odrůda pochází, na Sardinii, na jihu Francie a v kalifornském San Joaquin Valley. Zde hrozny těží ze své tolerance vůči teplu a suchu. Vína vyrobená z odrůdy Grenache většinou obsahují málo kyselin, taninu a barvy, a proto jsou obvykle ve směsi s jinými odrůdami, jako Syrah, Carignan, Tempranillo a Cinsaut, i když na Sardinii se DOC víno Cannonau di Sardegna vyrábí ze zákona z 99% místního Grenache (Cannonau).
#rozdeleni-popisku#
Grenache se také používá ve Francii a Španělsku na výrobu růžového vína, a to zejména v oblasti Tavel v Côtes du Rhône a Navarra. Vysoká hladina cukru umožňuje také široké použití Grenache na výrobu fortifikovaných vín včetně červených vins doux naturels z oblasti Roussillon jako je Banyuls, a dále tvoří základ většiny australských fortifikovaných vín.