Maďarské víno
Maďarská vína
Maďarsko se právem řadí k evropským vinařským velmocem. V zemi se nachází celkem 22 vinařských regionů. Nejvýznamnější z nich jsou zřejmě Tokaj, Villány, Eger a také Nagy Somló. Před zhruba sto lety bylo Maďarsko vůbec jedním z TOP vinařských států v celé Evropě. Každý královský dvůr si připíjel precizním zlatým Tokaji, zatímco jiné bílé i červené odrůdy maďarských vín si dopřávali obyvatelé téměř všech zemí Evropy.
Maďarské vinice ale začaly být od konce 19. století decimovány parazitem. Mšička révokaz uškodila dřívější bohaté úrodě. Zbytek zkázy dokonala I. a II. světová válka. K dalšímu poklesu produkce kvalitních vín došlo během komunistické kolektivizace za dob socialismu. Naštěstí pro nás, Maďarsko se od 90. let vrací na výsluní a znovu do povědomí vyznavačů kvalitních vín.
#rozdeleni-popisku#
Eger je první z velkých vinařských regionů v Maďarsku. Nachází se severovýchodně od Budapešťi. Region Eger je proslaven mezinárodně známým vínem Egri Bikavér – Býčí krev. Toto víno je velmi kořenité až ohnivé a je vyrobeno převážně z odrůdy Kékfrankos. V Egeru se daří i dalším bílým odrůdám, jako je Olaszrizling, Leányka, Tramini, Muscat Ottonel a začíná se prosazovat i odrůda Chardonnay. Z modrých odrůd je nejpěstovanější právě Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka a Kékoportó. Částečně se zde prosazuje i odrůda Pinot Noir. Další odrůda – Medina se používá k produkci červeného polosuchého vína.
Vinařské oblasti
Nagy – Somló je nejmenší vinařskou oblastí v Maďarsku, přesto vína z tohoto regionu patří vůbec k těm nejkvalitnějším z celého Maďarska. Region se rozkládá severozápadně od Balatonu v rozsáhlých nížinách. Unikátní terroir černého čediče a hlíny, spraše a písku dělá z bílých odrůd patrně ty nejohnivější bílá vína na světě. Specialitou je místní odrůda Juhfark. Kromě toho se zde pěstují odrůdy Olaszrizling, Furmint a Hárslevelü.
Tokaj je nejsevernější vinařskou oblastí Maďarska s více než 1000 letou historií. Produkují se zde proslulá dezertní vína s vyšším podílem zbytkového cukru. Nejznámějšími odrůdami jsou Furmint, Hárslevelü a Sárga Muskotály (Muškát žlutý). Okrajově se pěstují Oremus (Zéta), Kövérszölö, Gohér a dnes i Chardonnay. Vedle sladkých dezertních vín (édes) můžeme z oblasti Tokaj ochutnat i výtečná suchá vína (száraz). Zajímavostí je místní suché víno Máslás, při jehož výrobě se víno fermentuje na kvasničných kalech z Aszú.
Villány je nejjižnějším regionem Maďarska, kde panuje velmi teplé podnebí. Pochází odsud také patrně nejlepší červená vína z celé země. Region se rozkládá při hranicích s Chorvatskem, přičemž jeho vinice se rozprostírá na svazích vápencového pohoří. Vína z regionu Villány dosahují světové úrovně, jsou elegantní s dobrým obsahem tříslovin i poměrem ovnocnosti s mineralitou. Mezi místní odrůdy patří Modrý Portugal a Kékfrankos. Velké množství producentů se ale v poslední době soustřeďuje také na jiné odrůdy, jako je Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Několik mezinárodních kritiků na přelomu nového milénia uvedlo, že odrůda Cabernet Franc našla svůj nový domov právě ve Villány.