Nebbiolo
Nebbiolo
Odrůda Nebbiolo je zárukou plných, vyvážených červených vín. Známá jsou vína s označením Barolo a Barbaresco, která vznikají v oblasti Piedmont v Itálii. Vína odrůdy Nebbiolo mají až průsvitnou barvu. Tyto vína mají delikátní chuť, při prvním ochutnání Vás přivítají robustní třísloviny a vyšší kyselost. Kromě Piedmontu se odrůda Nebbiolo pěstuje v Itálii také v oblastech Lombardie a Sardinie. Nebbiolo se ale pěstuje také na vinicích v Mexiku, Austrálii, ve Spojených státech amerických a v mnoha dalších zemích.
#rozdeleni-popisku#
Konzumace vín odrůdy Nebbiolo se lehce stane strhujícím zážitkem, neboť květinová vůně spolu s lehkým tónem červeného ovoce nabudí dojem, že se jedná o lehké víno. Po ochutnání se projeví vyšší podíl tříslovin, který sevře vnitřek vašich rtů až po přední část Vašich zubů. Navzdory vyššímu obsahu tříslovin víno oplývá ovocnými tóny s dotekem malin a třešní podporované vůní anýzu a rozkvetlých růží. V chladnějších letech má víno více bylinný charakter s více kyselým brusinkovým ovocem.
K čemu se Nebbiolo hodí? Výborně se kombinuje například s hovězím masem, které obsahuje dostatek tuku, aby absorbovalo vyšší podíl tříslovin z vína. Vyšší kyselost vína si tedy zasluhuje úpravu jídel s použitím másla, tuku nebo třeba olivového oleje, aby se snížilo působení tříslovin vína. Přestože se podává Nebbilo tradičně k pokrmům z italské kuchyně, chutná skvěle i k asijským jídlům s hnědými omáčkami a asijskými omáčkami z 5 druhů koření.