Portugalské víno
Portugalská vína
Portugalsko je klenotnicí s mnoha odrůdami, o kterých mimo tento region nikdy nikdo moc neslyšel. I když je již po staletí vinařskou zemí, rozhodně není staromódní, a to díky přednostem technických inovací. Vína tedy získala potřebnou jemnost, zatímco jejich originalita nebyla potlačena. Portugalsko má překvapivé rozdíly v podnebí, od mokrého a chladného Minho na severu po slunné a teplé Algarve na jihu.
#rozdeleni-popisku#
Nejznámějším portugalským vínem je portské. Svůj název získalo od města Porto, ale pochází z údolí Douro. Nachází se zde jedna z nejpozoruhodnějších scenérií na světě, terasovité vinice jsou položeny na strmých svazích ze žuly. V létě zde může být nesnesitelně horko, v zimě mrzne. Údolí Douro bylo definováno již v roce 1756 a je považováno za nejstarší regulovanou původní oblast na světě. Vinice v oblasti Douro a Porto se nezměnily úctyhodných 2 tis. let. Region Douro je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. S 600 registrovanými původními odrůdami, kterým se v Portugalsku velmi daří i díky specifickému klimatu ovlivněném Atlantickým oceánem, jsou klenotem této země. Portugalsko v sobě tak ukrývá potenciál i pro velká červená suchá vína.
Portugalsko nám rozhodně může nabídnout více než jen portské. Většina portugalských vín jsou směsi několika odrůd. Každá oblast míchá vlastní směs z desítek různých odrůd. Nejznámějšími vinařskými oblastmi jsou Vinho Verde, unikátní vinařská oblast v Douro se zvláštními podmínkami k pěstování; Dão, jedna z nejstarších vinařských oblastí, která vyrábí hlavně červená vína a je zároveň jednou z nejteplejších vinařských oblastí; Ribatejo a krásný ostrov Madeira, kde portugalští osadníci již v 15. století vysadili vinice ve společném vlastnictví.