Rioja
Značky
Rioja
Rioju lze právem označit za nejznámější a také nejvýznamnější vinařskou oblast v celém Španělsku. První kontroly kvality vína v oblasti Rioja probíhaly již v polovině 17. století. V polovině 19. století se objevily i ve Španělsku poprvé francouzské odrůdy jako je například Bordeaux. V roce 1902 vydal španělský král výnos, který pojednával o definování, původu a označování vín pocházejících z Rioji. Královský výnos mimo jiné definoval, že hlavní odrůdou vinné révy v regionu je tradiční Tempranillo, které by mělo být mícháno pouze s domácími odrůdami jako je Garnacha nebo Graciano.
Jedinečná oblast Rioja
Nejčastěji pěstovanou odrůdou v oblasti Rioja je Tempranillo. Populární španělská odrůda tvoří základ pro vína jako je Crianza, Reserva a Grand Reserva. La Rioja je název údolí, které lemuje z obou stran řeku Ebro. Do řeky Ebro přitéká mnoho menších říček, přičemž mnohé z nich v období léta vysychají a přítoky tak na čas zcela zaniknou. Jednotlivá údolí řeky Ebro mají vysokou míru biodiverzity (druhové rozmanitosti), která dosahuje v oblasti Rioja na některých místech až 36 %. Tak vysoká biodiverzita je dána právě díky jedinečnému podnebí a terénu. Biodiverzita také předurčuje výjimečný charakter místních vín, která se naprosto odlišují od zbytku vín z ostatních vinařských regionů ve Španělsku.
Celkově lze rozdělit vinařskou oblast Rioja do tří menších oblastí: Rioja Alta, Rioja Baja a Rioja Alavesa. I když není tolik obvyklé najít toto označení na etiketě vína, milovníci vína rádi hovoří, z jaké ze tří zmíněných oblastí právě otevřená lahev pochází.
Odrůda Tempranillo a styly vína
Tempranillo je odrůda s vysokým podílem taninů. Všeobecně lze říci, že se vína odrůdy Tempranillo hodí k masitým pokrmům, kdy se při pití vína ještě posílí chuť masa. A jak se vlastně vyznat v klasifikaci vín Rioja? Jednoduchá rada je, že čím déle víno zraje v dubových sudech, tím je zpravidla kvalitnější. Podívejme se tedy, jakým způsobem můžete vína z Rioji odlišit. Ve Španělsku existuje kontrolní výbor zvaný Consejo Regulador DOCa Rioja. Tento výbor kontroluje kvalitu producentů, aby se zajistila konzistentní vysoká kvalita vín. Rioja dříve nesla název „vin joven“. Vína Rioja jsou rok až dva roky staré, zachovávají si tak svojí svěžest a ovocnost. „Vin joven“ znamená v doslovném překladu mladé víno. Rioja je tedy v podstatě velmi mladé Tempranillo s nízkým obsahem taninů. Mladý věk Rioji nechává plně vyniknout všem vlastnostem odrůdy Tempranillo. Crianza je oproti základní Rioji vyzrálejší. Podmínkou pro vznik Crianzi je zrání po dobu minimálně jednoho roku v dubových sudech a dalšího zrání vína po dobu jednoho roku v lahvi. Crianza je cenově o něco dražší než běžná Rioja, přesto se hodí ke každodennímu pití. Množstvím tříslovin (taninů) se dá Crianza přirovnat k Merlotu. Řada vín Reserva je vyrobena z výběrových hroznů jen z těch nejlepších ročníků. Podmínkou pro označení Reserva je zrání v dubových sudech po dobu alespoň jednoho roku, víno dále dozrává alespoň dva roky v lahvi. Dá se říci, že Reserva je středem mezi sladší a ovocnou Crianzou a vyzrálou Gran Reservou. Gran Reserva jsou vybraná vína vyrobená z hroznů z výjimečných vinic. Víno zraje nejprve alespoň dva roky v dubových sudech, dále ještě dozrává minimálně tři roky v lahvi. U bílých vín je minimální doba zrání čtyři roky, z toho alespoň jeden rok zraje víno v dubovém sudu. Díky delšímu zrání se pyšní Gran Reserva vysokým obsahem taninů a má fantastický archivační potenciál. Vinaři si dávají na výjimečnosti Gran Reservy opravdu záležet, a nechávají víno zrát tak dlouho, jak doopravdy potřebuje. V praxi to znamená, že můžete koupit Gran Reservu, která je starší i více než 10 let. Gran Reserva se výborně hodí k dalšímu zrání ve sklepě, kde se může archivovat až po dobu 30 let.