Sangiovese
Sangiovese je hlavní červenou odrůdou centrální Itálie a dává prvotřídní vína. Nazývá se také Sangioveto, Brunello a Morellino. Kromě Itálie se pěstuje také v Kalifornii a Argentině. Sangiovese produkuje různá vína, od velmi silných jako je Brunello di Montalcino po lákavě ovocná jako je Chianti.
Víno má tmavou barvu a bohatou chuť čerstvého ovoce s bylinami, kořením a jemnou kyselinkou. Nejlepší Sangiovese pochází z Toskánska a Umbrie, kde dává vína s nízkým obsahem tříslovin a kyselinky, a kde se někdy mísí i s jinými odrůdami.
#rozdeleni-popisku#
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jedno z nejznámějších vín a jedno z největších vín Itálie. Díky vysoké kvalitě a pečlivě vybíraným hroznům Brunello je toto víno velmi populární mezi znalci po celém světě. Obsah alkoholu je 12,5% a víno zraje minimálně 3,5 roku v dubových sudech, Riserva dokonce i pět let. Má granátově červenou barvu a silný charakter, aroma černých třešní, švestek, koření a bylin. V závislosti na stáří může být jak plné a silné, tak i smyslné a měkké. Obecně platí, že starší vína mají harmoničtější vůni a chuť.
Chianti
Oblast Chianti obdržela klasifikaci DOCG. Je to nejvyšší stupeň a garantuje splnění přísných požadavků týkajících se například původu a maximálního výnosu na hektar. Pokud víno zraje nejméně 2 roky v dubových sudech a nejméně 3 měsíce v lahvi, přidává se k názvu označení "Riserva". Chianti je obvykle vyrobeno ze 100% Sangiovese. V případě potřeby může být ve směsi s alternativními odrůdami jako jsou Cabernet Sauvignon a Merlot.
Má živou červenou barvu, která se mění s věkem do červenohnědé. Ve vůni najdeme měkké tóny dřeva, bobulového ovoce a koření. Chuť je bohatá na třísloviny, které po několika letech vytvářejí měkký, ovocný a expresivní charakter.