Shiraz
Robustní, silná a koncentrovaná, to je odrůda Shiraz. Ve Francii je také známá jako Syrah, ale téměř ve všech ostatních vinařských zemích se používá název Shiraz. Chuťový dojem se mění, první dojem je poněkud kořeněný, zatímco druhý je ovocnější.
Původ
Odrůda Shiraz (nebo Syrah) pochází z oblasti Rhône, kde vznikla zkřížením odrůd Dureza a Mondeuse Banche. Není to jednoduchá odrůda, ale vínu dodává výrazný charakter. Daří se jí nejlépe ve středomořských oblastech, na chudých půdách, a vínům dává schopnost dobrého zrání. Víno vyrobené z Shirazu může být jedno odrůdové, ale také se velmi dobře mísí s ostatními odrůdami. V oblasti Rhône je většinou ve směsi s odrůdami Grenache a Mourverdre. Celosvětově se Shiraz často míchá s bohatým Cabernetem Sauvignon, který dává silná vína.
Shiraz produkuje vína s pevnými tříslovinami a s dobrým archivačním potenciálem. Tato vína jsou také pikantní a pepřovitá, s typicky hlubokou barvou, pevným ovocem a potřebnou kořenitostí.
Vinařské oblasti Shirazu
Krásná vína ze Syrahu vyrábějí známé apelace (v Rhône) jako jsou Châteauneuf-du-Pape, Hermitage a Saint-Joseph. Kromě jižní Francie najdeme Shiraz také v Austrálii. Vína z této země jsou zralejší, intenzivnější a méně pikantní. Shiraz / Syrah se také pěstuje v Jižní Africe, Argentině, Chile a Kalifornii. Pěstování Shirazu se v těchto zemích prudce zvyšuje díky popularitě jak mezi vinaři, tak u milovníků vína.