Sicanelli Grillo Sicilia DOC 2023 Sicílie
Detailní popis produktu
Prostě jednoduchost. Žádné komplexní situace, pouze čisté a upřímné. To je síla bílých vín produkovaných sicilskou odrůdou Grillo. Opravdu příjemné víno s krásnými ovocnými tóny a svěží kyselostí. Tropická symfonie, která zaručuje hodiny zábavy. Toto slunné italské „tour de force“ pochází ze slavného vinařství Barbanera, které bylo vyhlášeno nejlepším italským vinařem v kategorii cena vs. kvalita renomovaným kritikem vína Lucem Maronim. To znamená vychutnání si lahodného vína za nízkou cenu.
Čiré světle žluté víno, které překvapí explozí tropického ovoce. Veselé a radostné, letní tóny ve sklenici. Nos je rozmazlen příjemným ovocným buketem připomínajícím křupavá jablka a tropické ovoce jako je banán, mango, broskev a mučenka. V ústech večírek pokračuje příchutí zralých meruněk, manga, pomeranče a žlutého jablka. Tropickou party dotváří svěží kyselost a lehká mineralita.
Grillo
Sicilské Grillo je učebnicový příklad potěšení z hroznů, kterých se nelze nabažit. Přesto tuto odrůdu mnoho lidí nezná. Což není překvapující. Severozápad italského ostrova, kolébka Grillo, je místo původu Marsaly: fortifikovaného vína, které vždy soupeřilo s portským a sherry. Nikdy to však nedotáhlo dále než jako víno na vaření – s kouskem řízku et voilà: scaloppine al Marsala. A to je škoda, protože dobrá Marsala je mnohem víc. A v Marsale hrálo roli sicilské Grillo. Před několika desetiletími si vinaři na Sicílii uvědomili, že prorazit s Marsalou na mezinárodním trhu s vínem, je utopií. Takže přišli se svěží a suchou verzí, se kterou očekávali větší uznání. Správně, Grillo. Vynikající ovocné víno, které si na nic nehraje. Svěží a povznášející. Právě svěžest je pro tuto odrůdu charakteristická. Odrůda vznikla křížením sicilských odrůd Moscato d´Alessandria a Catarratto. Hrozny se cítí jako doma v teplém, suchém a středomořském podnebí, které na Sicílii převládá. Hrozny se sbírají začátkem září, kdy jsou čerstvé a ovocné. Vinař, který chce vyrábět také Marsalu, nechá pár trsů zrát až konce září. Tehdy jsou hrozny přezrálé, s vysokým obsahem cukru a ideální pro dobré fortifikované víno.
Nejlepší italský vinař
Toto víno pochází z proslulého italského vinařství Barbanera. Vinařství bylo založeno v roce 1938 na svazích Monte Cetony v srdci toskánské vinařské oblasti. V prvních letech se v Barbaneře soustředili výhradně na hrozny a vína z této oblasti. Mezitím vinařská společnost roztáhla křídla a nyní vlastní vinice ve všech hlavních vinařských oblastech Itálie, včetně Apulie a Sicílie. Vinařství je pravidelně chváleno na mezinárodních vinařských soutěžích pro svou velmi vysokou úroveň. To, na co jsou lidé z Barbanery nejvíce hrdí, je zápis do Annuario dei Migliori Vini Italiani 2020, bible italského vinného kritika Luca Maroniho. Ten vyhlásil Barbaneru za nejlepšího italského vinaře v kategorii cena vs. kvalita.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.