Tempranillo
Tempranillo
Tempranillo je vůbec nejpěstovanější a nejslavnější odrůdou pěstovanou ve Španělsku. Název odrůdy pochází ze španělského „temprano“, což v překladu znamená brzy. Tempranillo, v Portugalsku Tinta Roriz zraje opravdu brzy, má silnou slupku a plnou, tmavší barvu. Víno charakterizují ovocné tóny, menší podíl tříslovin a střední zastoupení kyselinky. Po sklizni se při klasickém zpracování Tempranilla uchovává šťáva z hroznů po dlouhou dobu v dřevěných sudech. Moderní Tempranillo zraje naopak v barrique sudech.
#rozdeleni-popisku#
Španělské Tempranillo mísí kontrastní chuť třešní a tónů kůže. Čím jemnější víno je, tím lepší vzniká rovnováha mezi zemitostí a ovocnými tóny. Chuť je plná, přičemž ucítíte třísloviny na obou stranách úst. Vína odrůdy Tempranillo z Nového světa (Argentina, Mexiko a Spojené státy americké) nabízejí obecně více ovocných tónů než Tempranillo původem ze Španělska či dalších jihoevropských zemí. Typicky se vyskytují u Tempranilla z Nového světa tóny vyzrálých třešní. Pokud jste zatím neměli možnost Tempranillo ochutnat, lze přirovnat svými vlastnostmi odrůdám jako je Sangiovese či Cabernet Sauvignon.
Co se týče kombinace jídla s vínem Tempranillo, dá se říci, že se hodí k většině chutných pokrmů. V regionální španělské kuchyni se víno často podává k šunce Jamón Iberico de Bellota, kromě toho také ke grilované zelenině a opékanému masu. Troufáme si odhadnout, že vám víno bude chutnat i v kombinaci s italskými pokrmy, jako je pizza, lassagne a pokrmy s rajčatovou omáčkou. Víno se neztratí ani v kombinaci s mexickou kuchyní, kde dobře chutná kupříkladu s tacos, nachos, buritos anebo chile rellenos. Víno Vám také můžeme doporučit například k pečenému lilku, grilovaným rajčatům a jehněčímu masu.